kawa arabica

Wybór pomiędzy kawą sypką oraz kawą mieloną jest mniej więcej taki tak wybór pomiędzy herbatką liściastą, a taką woreczkowaną. Co będzie w środku? W sumie nie wiadomo, musimy opierać się na wiadomości, którą zapewnia nam producent. Jak w następstwie tego dokonać optymalnego pod kątem wymagań wyboru?

kawa robusta

Kawa ziarnista – zalety
W kawie w ziarnach dłużej zachowywany jest aromat. Wskutek tego, jeśli decydujemy się na droższą mieszkankę kaw (Arabica oraz Robusta w zestawieniu 3:1) i zamierzamy z tej mieszanki korzystać poprzez dłuższy czas, wybór jest prosty – kawa ziarnista. Aromat tego typu kawy wydziela się przy dowolnym mieleniu bez względu od tego, czy wykorzystujemy to mielenia:
•    Młynka manualnego
•    Młynka automatycznego
W zależności od sposobu rozdrabniania pozyskujemy kawę o różnych wartościach. I tak dla mielenia automatycznego znacznie lepsze są mieszanki arabica oraz robusta, zaś dla mielenie ręcznego znacznie lepiej sprawdzi się sama arabica. Sytuacja ma się całkiem inaczej w przypadku mielenia z użyciem profesjonalnego młynka zainstalowanego w automacie ciśnieniowym. W takim wypadku mechanika scalona z delikatnością sprawia, że nawet w największym stopniu ekskluzywny gatunek kawy nie traci na wartości na skutek zastosowania zaawansowanych technik pod ciśnieniem oraz zachowania specjalnej temperatury mielenia.
Kawa mielona – atuty

Kawa Kopi Luwak Sumatra

Kawa mielona jest wspaniałą opcją, jeżeli nie mamy młynka do kawy ani nie używamy ekspresu ciśnieniowego, ale nadal zależy nam na porządnej jakościowo kawie. Wtenczas najszybszym sposobem jej zdobycia jest zakup kawy mielonej. Nadaje się ona zarówno na przygotowanie kawy zalewanej (takiej wymagającej zaparzania) jak i do zastosowania w ekspresach automatycznych-przelewowych, gdzie wystarczy dosypać zmielonej mieszanki oraz po kilku minutach zdołać rozkoszować się błyskotliwą kawą.
W doborze dobrej jakościowo kawy, zawsze pomoże nam etykieta, na jakiej w świetle lokalnego prawa, powinna znaleźć się cała lista składników towaru i sposób ich wykorzystania. Stale kierujmy się naturalnie zwartością pudełka z kawą, a nie marką, które niejednokrotnie może nas zmylić.